www.eu-ist.hu

magyar / english
Hírek Események Pályázatok
 
 
 
  EU IST Pro
  6KP / IST
  Projekt életciklus
  Archívum
 
  Ideal-ist Partner  
  Jelenleg az Ideal-ist partnerközvetítő az alábbi felhívásokat támogatja
  PPP: Future Internet
  Legújabb partnerkeresések
    Összes partnerkeresés ...
 
   
Bejelentkezés
 

Horizon 2020 fejlemények - 2014-2020 közötti időszak költségvetési megállapodás

Forrás: Horizon 2020

Dátum: 2013-02-08

Horizon 2020 fejlemények

Az Európai Tanács tagjai 2013. február 8-án megállapodásra jutottak az Unió 2014-2020 közötti időszak költségvetéséről, a költségvetési prioritásokról. Az Európai Bizottság Horizon 2020-ra adott eredeti javaslatában szereplő 80 B€ helyett a megállapodás alapján mindössze 70 B€ jutna. Az Európai Parlament a megállapodást erősen kritizálta, különösen arra való tekintettel, hogy a mérsékelt költségvetéssel túl keveset tesznek európa növekedésének stimulálására. A Parlament négy legnagyobb pártjának közleménye szerint a megállapodás nem elegendő a Parlamenti többség eléréséhez. A hét éves költségvetést érintő, az Európai Parlament elnöke Martin Schulz, vezető parlamenti képviselők, az Európai Tanács elnöke Herman Van Rompuy és az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso, közti következő vita online közvetítését 2013. március 18., 14:00 órától követhetik.

A költségvetési keret vitája mellett folytatódik a Horizon 2020 Bizottsági javaslatának vitája a Tanács és a Parlament véleményének figyelembevételével. A Horizon 2020 egy integrált programon keresztül biztosít támogatást kutatási és innovációs tevékenységekre, összehozza a korábbi kutatási és technológiafejlesztési keretprogramot (FP), a versenyképességi és innovációs programot (CIP), valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet (EIT). A Horizon 2020 integrált megközelítésének célja, hogy ily módon hatékonyabban támogassa Európa kutatóit, biztosítsa az eredmények piacra jutását, valamint hozzájáruljon a fenntartható gazdasági fejlődéshez és az új munkahelyek generálásához. A tervek szerint az új program erősebben fókuszál a globális társadalmi kihívások megoldására. A Horizon 2020 további előrelépéseket is ígér a támogatási rendszer szabályainak, eljárásainak egyszerősítése terén is.

Bővebb információ: http://ec.europa.eu/research/horizon2020/.

ICT a Horizon 2020-ban

A Horizon 2020 program három pillérre épül: (i) tudomány; (ii) Ipari technológiák; (iii) társadalmi kihívások. Az ICT program hagyományos technológiai területei az ipari technológiák között jelennek meg, de a társadalmi kihívások számos részében is megjelennek ICT felhívások, míg az ICT programból eredő jövőbeni és feltörekvő technológiák a tudomány pillérben jelennek meg.

Előadás: Előretekintés - ICT a Horizon 2020-ban.