www.eu-ist.hu

magyar / english
Hírek Események Pályázatok
 
 
 
  EU IST Pro
  6KP / IST
  Projekt életciklus
  Archívum
 
  Ideal-ist Partner  
  Jelenleg az Ideal-ist partnerközvetítő az alábbi felhívásokat támogatja
  PPP: Future Internet
  Legújabb partnerkeresések
    Összes partnerkeresés ...
 
   
Bejelentkezés
 

Pályázati felhívás: Jövő Internet PPP 2013

Forrás: FP7 ICT

Dátum: 2013-06-28

PPP - Jövő Internet -kutatás 2013

Pályázati azonosító: FP7-2013-ICT-FI
Költségvetés: 130 M€
Pályázat megjelenése: 2013. június 28.
A pályázatok beérkezési határideje: 2013. december 10, 17:00:00 (Brüsszeli helyi idő szerint)
A pályázati csomag letöltése: FP7-2013-ICT-FI

A következő témákban lehet pályázatot benyújtani:

Challenge 1: Pervasive and Trusted Network and Service Infrastructures
presentation FI.ICT-2013.1.8 Expansion of Use Cases CP-CSA
FI.ICT-2013.1.9 Technology Foundation Extension and Usage IP/CSA

Jövő Internet PPP program

Az EU a Public Private Partnership (PPP) K+F programokat a gazdasági válságra adandó válaszként indította el 2010-ben, s az egyik program a Future Internet (FI) területén valósul meg. A PPP arra utal, hogy a program erősen ipar és vállalkozás orientált. A FI PPP program célja, hogy gyorsítsa az innovációt a FI-ben és az EU vezető pozíciót töltsön be a világban az intelligens (smart) hálózati alkalmazásokban és szolgáltatásokban.

Future Internet PPP

A FI PPP háromfázisú program, amelyben az egyes szakaszok egymásra épülnek:

1. fázis

A FI PPP program első fázisának kettős célkitűzése volt. Egyrészt, hogy kifejlesszenek egy olyan, általános és nyitott hálózati és szolgáltatási platformot (Core Platform), amelyre alapozva korszerű internetes alkalmazásokat és szolgáltatásokat lehet létrehozni. A másik célkitűzés innovatív internetes alkalmazások és szolgáltatások megvalósítására irányult különböző szektorokban. Ebben a szakaszban 8 projektben végeztek kutatásokat és fejlesztettek ki alkalmazásokat (Use Case Scenarios) többek között a biztonság, a közlekedés, a környezetvédelem, a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén. Magyar részről a Campden Kft. kapcsolódott be a SmartAgrifood alkalmazási projektbe.

2. fázis

A második fázis elsődleges célja, hogy támogassa a Core Platform alkalmazásának demonstrálását különböző alkalmazási környezetekben, és infrastruktúrát hozzon létre nagyméretű kísérletek céljaira (large scale trials). Ez a fázis 2013 elején indult el 5 nagy projektbe integrálva a korábbi alkalmazási megoldásokat. Az 5 use case projekt további szereplők (megoldások, szolgáltatások, rendszerintegrálás) bevonására nyílt pályázatokat indít 2013. nyár/ősz folyamán, míg a platform az új FI technológiákat kínáló nyílt innovációs laborként (FI-WARE OIL) keretében törekszik új szereplők bevonására. Ugyancsak 2013 nyarán nyílt felhívás keretében bővítik az infrastruktúrákat összefogó projektet (XI-FI).

3. fázis

A program utolsó fázisának célja szintén kettős:
(a) Innovatív internetes alkalmazások és szolgáltatások fejlesztése a Core Platform elemeire építve elsősorban kis- és közepes vállalkozások bevonásával. (Objective 1.8, 100 MEuro) 
(b) Az előző fázisokban létrehozott infrastruktúra, ill. technológiai platform kibővítése és fenntarthatóságának biztosítása. (Objective 1.9, 30 MEuro)

A pályázat lebonyolítása eltér a korábbiaktól. Az 1.8 célkitűzés esetén a pályázat kétszintű olyan értelemben, hogy a támogatást nem közvetlenül az EU adja a KKV-knak, hanem első körben kb. olyan 20 konzorcium között osztják fel a 100 MEuro támogatást, amelyek utána szintén pályázat keretében biztosítják a forrásokat a kisebb piaci szereplőknek. A konzorciumokat minimum 3 tag- vagy társult ország intézményeinek kell alkotniuk. A konzorciumi tagok lehetnek innovációs ügynökségek, szakmai szervezetek, amelyek széleskörű kapcsolatokat ápolnak az innovációs és vállalkozói szférával. A konzorcium a támogatás 20 %-át a pályázat lebonyolítására használhatja fel, s a források 80 %-a kerül a vállalkozásokhoz.

Az első körben kb. 20 konzorcium kerül kiválasztásra, amelyek utána megpályáztatják a támogatást a vállalkozások között. A cél, hogy több száz KKV-t vonjanak be a programba. A vállalkozások várható támogatása 50-150 ezer Euro lesz.

USE CASE projektek tematikus megoszlása

Future Internet PPP

TRANSPORT, LOGISTICS AND AGRI-FOOD

PERSONAL MOBILITY

SOCIAL CONNECTED TV, MOBILE CITY SERVICES, AND VIDEO GAMES

SMART CITIES AND PUBLIC SECURITY

SMART ENERGY

MANUFACTURING

E-HEALTH

ENVIRONMENT